NOSK Sistem Penapisan Udara Peribadi yang secara klinikal terbukti untuk mengurangkan penyedutan melebihi 80% bahan pencemar & allergen. NOSK dibina dengan penapis hidung berkembar lembut yang diletak sesuai di dalam hidung oleh jalur plastik nipis lutsinar, hampir tidak kelihatan kepada orang-orang di sekeliling anda.

Berkembar lembut NOSK penapis hidung penuh dengan microfibers yang menapis zarah minit tanpa mengganggu pernafasan semula jadi anda. Penapis NOSK menghalang bahan-bahan berbahaya, seperti habuk mikroskopik, debunga dan polen, dan bahan-bahan kimia serta meningkatkan kualiti udara semasa pernafasan.

Direka dengan SMS (Spunbond-Meltblown-Spunbond) 3 lapis penapis.

Mudah untuk digunakan, hanya masukkan NOSK ke dalam rongga hidung. Tarik nafas melalui hidung anda untuk menetapkan penapis di tempatnya. Menghembus nafas akan membuatkan penapis menguncup keluar selairan dengan pernafasan untuk membolehkan udara mengalir keluar dengan bebas. Untuk mengeluarkan NOSK , hanya perlu menarik keluar dengan perlahan-lahan dari rongga hidung.

Manfaat Kepada Semua

Sesuai bagi semua peringkat umur, tidak kira perempuan atau lelaki yang inginkan pernafasan yang lebih segar dan sihat. Sesuai sebagai penyelesaian yang bebas daripada ubatan untuk yang mengalami asma ringan serta alahan. Pengilang tidak mengesyorkan digunakan untuk individu- individu yang telah ditindik hidung atau septum.

NOSK Boleh Digunakan Semula

NOSK memang boleh digunakan semula. Kami mengesyorkan NOSK direndam atau terus dibilas dengan air bersih (di alirkan di bawah air paip) secara perlahan-lahan dan dikeringkan sebelum digunakan semula. Disyorkan diguna semula antara 4 – 8 kali bergantung kepada penggunaan.

NOSK yang bebas daripada sebarang bentuk ubatan/dadah dengan tiada kesan sampingan boleh digunakan dengan selamat bersama-sama dengan ubat-ubatan lain.

Dalam kajian makmal bebas, penapis NOSK telah terbukti menapis habuk dan alergen sehingga 1 mikron (PM1). Nota : Amerika Syarikat Agensi Perlindungan Alam Sekitar (EPA) menetapkan piawaian bagi PM10 dan PM2.5 kepekatan di udara bandar. Dalam arahan 1999/30/EC dan 96/62/EC, Suruhanjaya Eropah telah menetapkan had untuk PM10 di udara

NOSK dihasilkan dari penyelidikan yang bertahun dan telah direka bentuk oleh pakar Telinga, Hidung dan Tekak yang lebih dikenali dengan ENT. NOSK sesuai dan selesa di dalam hidung anda, memberi anda kebebasan untuk bercakap, dan juga makan pada masa yang sama menyediakan pelepasan alahan yang sukar ditandingi.

NOSK boleh digunakan di mana-mana sahaja, dan yang paling sesuai untuk digunakan antaranya samada di dalam atau di luar :Di Persekitaran Luaran - Jalanraya, Berbasikal, Motorsikal, Tapak Pembinaan
Aktiviti Riadah – Berbasikal, Bermotosikal, Jogging
Di Persekitaran Dalaman – Bangunan, Hospital, Keretapi, Kapalterbang, Kereta, Bengkel Industri, Kedai Salon
Berada di tempat orang ramai seoerti Menunaikan Ibadah Solat, Umrah/Haji

NOSK dibuat daripada bahan-bahan perubatan gred steril. Penapis berkembar yang direka dari SMS (Spunbond-Meltblown-Spunbond). Jalur plastik yang memegang NOSK selamat di tempatkan di bahagian depan hidung yang diperbuat dari bahan lembut dan lunak/pliable dan bukan toksik POE.

NOSK adalah selamat dipakai , bebas dari sebarag bentuk dadah ubatan, bebas dari sumber getah, pelekat dan allergen. NOSK didaftar dan disenaraikan dengan FDA. NOSK telah lulus ujian untuk bahan kimia berbahaya, sebatian dan unsur-unsur dari Alam Sekitar dan telah diluluskan oleh Institut Pengujian Persekitaran & Barangan Korea (Korea Environment & Merchandise Testing Institute).

Di Malaysia, produk ini telah mendapat pengiktirafan Kementerian Kesihatan dengan meletakkan NOSK di bawah kategori PPE ‘Personal Protection Equipment’ dan diluluskan untuk dijual kepada Farmasi.

Dikalangan Pakar ENT tempatan yang telah menyarankan kepada pesakit mereka diantaranya dari University Malaya Medical Center (UMMC) dan Asia Colombia Hospital.

NOSK tidak sama sekali menimbulkan risiko kesihatan, tetapi ia amat disyorkan bahawa semua arahan dipatuhi dengan teliti. Adalah disyorkan untuk berunding dengan doktor bagi mereka yang baru sahaja menjalani apa-apa pembedahan hidung / saluran pernafasan atau mengalami apa-apa masalah yang berkaitan dengan rongga hidung, sinus termasuk dan tidak terhad kepada di antaranya; kudis, luka-luka, pendarahan, jangkitan, bengkak, sakit di bahagian muka / tekanan, pelepasan, demam, dan atau apa-apa gangguan tidur atau pernafasan seperti apnea.

NOSK tidak disyorkan untuk penggunaan berterusan 12 jam berturut- turut. Penggunaan semula NOSK adalah tidak digalakkan tanpa bilasan penapis . NOSK perlu di bilas secara perlahan- lahan dengan air bersih.

Penggunaan NOSK kemungkinan menyebabkan keadaan/kelihatan bonjol sedikit apabila dimasukkan ke dalam rongga hidung, tetapi iaya tidak kekal dan akan hilang apabila produk itu dikeluarkan.

NOSK direka bentuk dengan keselesaan dalam minda anda, tetapi jika anda mengalami sebarang ketidakselesaan sila buang penapis serta-merta.

Sekiranya berlaku, keadaan dimana klip yang menyambungkan patah (tidak akan berlaku dalam keadaan biasa melainkan kemalangan) dan penapis tidak dapat dikeluarkan dari rongga hidung, tolak bahagian luar hidung ke dalam dengan perlahan untuk mencegah penuras daripada terus masuk ke dalam rongga hidung anda. Kemudian tekan jari anda dan urut ke arah hadapan hujung hidung anda, untuk menolak penapis keluar.

Jika mana-mana bahagian daripada NOSK masih dalam lubang hidung, sila gunakan baki klip untuk keluarkan penapis, dengan perlahan-lahan menarik keluar. Jika peranti ini masih dalam lubang hidung, sila tutup lubang hidung yang bertentangan untuk dihembus keluar.

Jika anda masih tidak dapat mengeluarkan penapis hidung menggunakan mana-mana kaedah-kaedah yang dinyatakan di atas, sila hubungi doktor.

 
 
© www.nosk.com.my 2015